Dă-i omului ocazia sa fie rău și va fi.
Tocmai am terminat de citit Efectul Lucifer. Autorul, Philip Zimbardo, profesor de psihologie la Universitatea Stanford, a realizat acest experiment in cadrul căruia au fost simulate condițiile dintr-o închisoare reală, selectând pentru rolurile de deținuți și gardieni studenți din cadrul universității, pe bază de voluntariat, explicate fiindu-le toate condițiile.
Pe rând, oameni tineri, conștienți de faptul că sunt subiecții unui experiment s-au confruntat cu dezumanizarea (deținuții) și cu beția puterii (gardienii) și au realizat și unii și ceilalți că nu au putut reacționa, nu s-au împotrivit, nu s-au recunoscut și nu s-ar fi crezut capabili.
Pornind de la acțiuni concrete, până la inacțiuni (indiferență, tăcere), totul face posibil triumful răului.
Indivizii și grupurile care se comportă în general uman, pot, in anumite circumstanțe să se comporte total diferit.
Este un joc in care intervin Persoana, Situația și Sistemul.
Sistemul ( ideologia, valorile, puterea) crează Situația (contextul) care dictează roluri și așteptări din partea Persoanei (actorul).
Cine sunt cei care se transformă ușor în urma jocurilor sistemului? Naivii, credulii, persoanele vulnerabile.
In multe contexte, chiar și oamenii inteligenți fac lucruri prostești, deoarece nu sesizează unele triggere din acțiunile și vorbele factorilor de influență, pentru că prea des funcționăm pe pilot automat, folosind scenarii scrise de alții.
Despre erou și rolul acestuia în împiedicarea escaladării răului, vă las să citiți, dacă ați devenit curioși.
Veți afla de ce e important să nu ne detașăm, să deschidem ochii celor înșelați, să nu trecem nepăsători pe lângă fapte reprobabile, dacă vrem ca într-o zi să nu fie noi înșine prizonierii unui rău care s-a dezvoltat nestingherit la umbra inacțiunii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu